Skip to main content

Mare e Monti

Mare e Monti er en fellesbetegnelse på en rekke stier og turer som beveger seg langs kysten av Korsika og innover, men vanligvis uten å gå over høye fjelltopper eller i daler langt inne i landet. På lignende måte som med GR20 er det mulig å følge disse stiene over lange strekninger (flere dager), men det er nok vanligere å benytte deler av dem for dagsturer.

De fleste av turforslagene her er strengt tatt ikke «offisielle» Mare e Monti-turer, selv om en del av dem delvis følger dette stisystemet. Turforslagene på disse sidene har Balagne-området som utgangspunkt og beskriver stort sett rundturer på 2 til 6 timer. Flere av disse turene egner seg også midt på sommeren, da de (delvis) går i skyggen av trær og høye busker. 


Boucle de Corbara, Pigna, Varcale

Boucle de Corbara, Pigna, Varcale
Hvor: Balagne

En flott rundtur gjennom Corbara og Pigna helt ned til stranda ved Algajola og opp igjen via Davia.

Boucle de la Vallee d'Arbo

Boucle de la Vallee d'Arbo
Hvor: Monticello, Balagne

En flott rundtur (ca 7,5 km) ved Monticello i nærheten av Ile Rousse.

Boucle de Santa Lucia

Boucle de Santa Lucia
Hvor: Calenzana

En flott men ganske lang (9 km) fottur på gode stier ved Calenzana. 1-2 km på GR 20.

Sentier des douaniers de la Revellata

Sentier des douaniers de la Revellata
Hvor: Revellata, Calvi, Balagne

En interessant tur ut til det gamle fyrtårnet ytterst på Revellato-halvøya.

Turalternativer

Utgangspunktet er Balagne

Utgangspunktet for beskrivelsene på disse sidene er Balagne-området nord-vest på Korsika, som avgrenses av Galeria i sør og Ostriconi og Desert des Agriates i nord. De fleste fjellturene er på den nordlige delen av Korsika, inn i dalene sørover langs aksen fra Ostriconi til Corte. Se oversiktskart.

Hvordan finne fram

Det er forhåpentligvis enkelt å finne fram på disse nettsidene. Som det framgår av hovedmenyen ovenfor så har jeg lagt ut en del beskrivelser og turforslag innen kategoriene fjellturer, elveturer og strender. I tillegg har jeg lagt inn litt informasjon om ulike måter å komme seg til Korsika på, samt litt om geografi og historie.

Husk at selv om Korsika ligger i Middelhavet betyr ikke det at det er sol og sommervarmt hele året. Beskrivelsen av strendene og elveturene er derfor mest aktuelle i perioden mai til oktober, om vinteren er vannet for kaldt (13-14 grader i havet, iskaldt i elvene). Omvendt er fjellturene mest aktuelle om våren og høsten, da det kan bli vel varmt i juli-august (men fullt mulig dersom du er villig til å stå opp tidlig). Dersom turen egner seg for barn har jeg tatt med dette.

I tillegg har jeg tatt med litt informasjon som kanskje kan være av interesse for deg som ønsker å vite mer om hvordan du kommer dit, geografi, litt historikk og kulturhistorie.