Skip to main content

Korsikas geografi

Korsika er en liten øy, knappe 190 x 90 km, men man kan likevel risikere å bruke hele dagen på å komme fra ett sted til et annet hvis man ikke er klar over mulighetene og begrensningene som geografien (og veistandarden) setter. Her er noen viktige punkter:

Nord-øst

Det viktigste særtrekket ved Korsikas geografi er dalen som går på skrå nedover fra Ostriconi i nord-vest via Ponte Leccia til Aleria i sør-øst. Alt nord og øst for denne dalen (St. Florent, Bastia, Cap Corse) består av sletter og kalkfjell og er geologisk sett en del av det itialienske fastlandet. Fjellene her går opp i nesten 1800 meter, og skogen består av mye løvskog, som f.eks. bøkeskogen rundt San Padrone (1767 moh). Castagniccia-området er noe av det mest opprinnelige på Korsika, med fantastiske landsbyer og hus, blant annet hjemmet til Pascal Paoli.

Nord-vest

Området mellom Calvi og Ile Rousse heter Balagne og er et av de aller mest populære områdene på Korsika. Det er ikke så merkelig, med en blanding av hyggelige småbyer, fantastiske strender, fruktbare daler og lett tilgang til noen av de flotteste fjellområdene på øya.

Hovedfjellkjeden

På sør-vestsiden av Balagne reiser fjellene seg raskt opp til nesten 2000 meter (Monte Grossu), og deretter finnes det bokstavelig talt hundrevis med flotte fjell(topper), med toppen av Monte Cinto som det høyeste på 2706 moh. Fjellkjeden er brutt opp av daler som nesten alle sammen skjærer seg inn fra nord-øst i retning sør-vest. Dette betyr også at tilgangen er generelt sett mye enklere fra nord-øst enn sørfra. Det er lett å få oversikt, dalene ligger der nærmest som perler på en snor: Melaja, Tartagine, Asco, Scala di Sta Regina, Tavignano, Restonica og Vizzavona. Kun Scala di Sta Regina og Vizzavona har veiforbindelse sørover. Melaja- og Tartagine-dalene kan man kjøre direkte til fra Ile Rousse, de øvrige dalene får man tilgang til ved å kjøre hovedveien sørover fra Ostriconi til Ponte Leccia og videre til Corte og over passet Col de Vizzavona, som også er hovedveien til Ajaccio.

Sør og sør-vest

2/3 av Korsika, det vil si alt sør og vest for dalen som går på skrå nedover øya kom opprinnelig «drivende» fra den franske siden (Nice-Marseille) for ca 15 millioner år siden. Her ligger bl. annet byene Ajaccio, Sartene, Bonifacio og Porto-Vecchio. Bavella (Bavedda) er et populært klatre/fjellområde nord-vest for Porto-Vecchio. Skal du kjøre bil fra nord til syd bør du velge østsiden, her går det bra vei helt fra Bastia. Veien på vestsiden er en opplevelse, men beregn minst 1 dag fra Bonifacio til St. Florent.

Kart over Korsika

Kartet kan forstørres og/eller forminskes, og du kan bevege deg rundt i Middelhavet og landene rundt.