Skip to main content

Rundtur om Monte Renoso

Type tur: Fottur
Tidsforbruk: 8 timer pluss overnatting (anbefalt)
Høydeforskjell: Ca. 900 meter
Veibeskrivelse: Følg hovedveien forbi Corte på N193 i retning Col de Vizzavona. Ca 2 km forbi Vivario avkjørsel på D69, ca 25 km til Ghisoni og videre, og til slutt ca 15 km på D169 opp til Bergerie de Capannelle. De siste 40 km på en meget smal og svingete vei, med passering av flere pass.
Kart: 4252, Monte Renoso, Bastelica

En lang og interessant tur rundt en av de høyeste toppene på Korsika. Fantastiske pozzi (vannhull).

Utgangspunktet er bergerie/refugio de Capannelle, rett ved/under slalomanlegget. Om sommeren er den store, betjente hytta åpen, resten av året kan man overnatte i et lite refugio ca 50 meter ovenfor (enkel standard). Det lønner seg å dra opp kvelden før og overnatte, da bilturen er både lang (ca 2 timer fra Ile Rousse) og anstrengende. Helt mot slutten skal man ikke svinge opp til høyre (til restauranten ved slalomanlegget), men fortsette bortover noen hundre meter til parkeringsplassen.

Man følger først GR20 ned fra refugioet til der stien treffer på D169 (ca 250 høydemeter ned til 1344 m), så ca 50-100 meter bortover veien til GR20-stien tar av svakt mot høyre. Denne følges så videre sørvestover 1-2 timer, gjennom flotte bøkeskoger og svakt stigende terreng til baksiden av Punta Cappella, hvor man tar av på stien til høyre oppover mot Bergerie des Pozzi. Oppe ved bergeriet er det en vannkilde, men den kan av og til være nesten tørr. Fortsett så videre oppover og innover dalen. Praktfulle sletter med gress og bekker som danner bokstavelig talt hundrevis av vannhull (inntil ca 10 meter lange eller runde); såkalte pozzi. Fortsett videre oppover og innover, til Bocca della Calle (1946 m). Her skal man ikke gå ned igjen til Lac de Vitalaca, men følge røde markeringer på høyre side av dalsiden i retning av Bocca della Cagnone. Litt utydelig sti, men lett å følge de røde merkene som holder omtrent samme høyde inntil de går litt nedover før oppstigningen til kanten. Mye orekratt, men stien er ikke så verst og unngår det meste.

Oppe på kanten av Bocca della Cagnone fortsetter man mot høyre og oppover mot kanten av ryggen, inntil man treffer på stien som fører opp til Monte Renoso (ca 100 meter under toppen). Herfra er det enkelt å ta en avstikker opp på toppen (hvis man orker...).

Stien videre nedover mot refugioet og parkeringsplassen, forbi Lac de Bastiani, er enkel å følge.