Skip to main content

Pic van Cube/Punta Rossa

Type tur: Fottur
Tidsforbruk: 4 timer t/r fra Haut Asco
Høydeforskjell: Ca. 850 meter
Veibeskrivelse fra Ile Rousse: N197 i retning Ponte Leccia, men D47 tar av noen kilometer før Ponte Leccia. Ca 28 km på D47 forbi Asco, helt inn til Haut Asco (1422 moh). Samme vei tilbake.
Kart: 4250, Corte, Monte Cinto

Pic van Cube er en litt krevende tur, med ganske luftig «klyving» oppover noen sva til toppen (sikring er ikke nødvendig). Men utsikten er formidabel, ikke minst rett ned i den mest berømte delen av GR20; Cirque de Solitude. Hvis du ikke har høydeskrekk er dette en av de flotteste turene på Korsika.

Fra parkeringsplassen ved Haut Asco følger du GR20 på venstre side av den gamle slalombakken (nedlagt) oppover og innover dalen. Fin og tydelig sti innover hele dalen. Etter hvert nokså bratt oppover til ruinene av refuge Altore på ca 2000 moh (bare grunnmurer igjen).
Heretter forlater man GR20 og går til høyre rett opp steinura, helt opp til høyre side av foten av fjellet. Ved et lite framspring kan man enten gå inn på venstre side og klatre opp en kamin ca 10-15 meter (enkelt, ca II), eller gå ut til høyre og følge ei ur rundt og oppover. Vel oppe er det tydelige steinvarder videre oppover. Ruta holder seg stort sett på høyre side av eggen, og man må følge litt godt med for å se vardene hele veien. Den går ikke over den første toppen, men går rundt i et lite skar på høyre side, ca 30 meter under toppen. Her er det litt enkel klatring opp til skaret, og litt mere eksponert klatring ned på den andre sida, men uproblematisk. Deretter er det bare å følge ura oppover til venstre mot eggen.
Stien krysser nå over på venstre side av eggen, og går på skrått oppover i ura før den begynner på den siste oppstigningen. Merk at man skal litt ned for å komme ut på det siste svaet opp mot toppen (se nederste bildet på denne siden). Her er det fin klatring (II) opp mot toppen, ca 30 meter.
Pic von Cube er på 2247 meter, fortoppen er noen få meter lavere. Praktfull utsikt mot Cirque de Solitude, Paglia Orba, samt utover mot Fango, Galeria og Calvi.
Man kan returnere samme vei, eller følge eggen og opp på fortoppen; holdt til høyre, litt eksponert, men enkel klatring. Derfra går det nedover mot venstre, og tilbake på ruta oppover litt nedenfor (før) skaret. Her er det også enkel, fin klatring nedover. Deretter samme rute tilbake.