Skip to main content

Paglia Orba

Type tur: Fottur med en del «klyving»
Tidsforbruk: 7-8 timer t/r fra Fer a Cheval
Høydeforskjell: 1200 meter
Veibeskrivelse fra Ile Rousse: Følg hovedveien N197 gjennom Ponte Leccia til Francardo, så 45 km på D84 oppover mot Col de Verghio. Fer a Cheval ligger i en sving med en liten parkeringplass 1-2 km under Col de Verghio-passet. Samme vei tilbake. Fra Ile Rousse er det ca 90 minutter å kjøre.
Kart: 4250, Corte, Monte Cinto

Paglia Orba er nabofjellet til Capu Tafunatu, men omtrent 200 meter høyere. Som Capu Tafunatu kan Paglia Orba bestiges uten sikring, men det er mye klyving (vanskelighetsgrad 2-3) og normalveien fra passet Col des Maures krever at man passer godt på så man ikke går feil.

Turen starter i svingen ved Fer a Cheval (1329 meter), pass på å holde til venstre oppover etter den første bekken. Etter noen hundre meter kommer man inn på GR20-merkingen (rød/hvit) og følger denne opp til bergerie de Radule (ca 1400 meter) og deretter innover og oppover dalen til refugio Ciottulu di i Mori (1991 meter). Beregn ca 2 timer fra Fer a Cheval. Fra Ciottulu di i Mori følger man stien helt opp til passet Col des Maures (2155 moh) mellom Paglia Orba og Capu Tafunatu.
Innsteget er rett på baksiden på høyre side av passet Col de Maures. Her går det litt opp og ned ca 30-40 meter, deretter slynger stien seg mer eller mindre langs ryggen oppover. Det er vanskelig å se noen sti (bare stein), men vardene er forholdsvis tydelige hvis man passer på. Et stykke opp i fjellsida svinger stien litt innover mot høyre, før den igjen går ut mot ryggen på venstre side. Ruta ser mye brattere/vanskeligere ut enn den er. En del klatrepunkter, men neppe noen over II, sikring er unødvendig. Dersom det blir vanskelig å ta seg fram har du høyst sannsynligvis gått feil! Etter ca. 1 time når man fortoppen (ca 2400 moh). Derfra går det ned i passet Combe de Chevres, og så opp igjen på den andre siden. Bratt men enkelt opp mot platået under toppen, deretter 50-100 meter opp til toppunktet, som er forholdsvis flat og lett tilgjengelig. Hvis det er klarvær har du utsikt over alle fjellene på Nord-Korsika, dessuten hele kysten fra Calvi og nedover til Galeria, Porto og Ajaccio-gulfen.
Fra toppen er det enklest å gå rett ned fra Combe de Chevres. Ca. 100 meter nedenfor passet blir det bratt, men det er tydelige varder nedover mot ei renna. Normalt er dette ca 5 meter med III-klatring, men de seinere åra har det hengt tau der som man kan bruke for å ta seg ned. Etter dette partiet er det bare å gå ned ura til passet Bocca di Fogiale (1962 moh), derfra mot høyre ned i dalen igjen og den vanlige veien tilbake.
NB! Mange foretrekker å gå både opp og ned via Combe de Chevres, dette er fullt mulig, i hvert fall så lenge det henger tau i renna.