Skip to main content

Monte Astu

Type tur: Fottur
Tidsforbruk: 4,5 timer t/r fra Lama
Høydeforskjell: Ca. 1000 meter
Veibeskrivelse: Følg hovedveien N197 forbi Ostriconi-stranda, videre oppover dalen. Ta av til landsbyen Lama (etter Urtaca). Diverse parkeringsplasser, blant annet foran San Lurenzu-kirka. Det er også mulig å følge veien helt til topps i landsbyen, men ikke mange parkeringsplasser lengre oppe. Samme vei tilbake.
Kart: 4348 OT, Bastia Golfe de St. Florent

Monte Astu (Monte Asto) er en flott og lett tilgjengelig topp. Svært god sti opp på ryggen og til refuge de Prunincu (1048 moh), deretter litt mere rotete, men stort sett godt merket og med varder. Fantastisk utsikt hvis det er klarvær.

Det kan være litt plundrete å finne utgangspunktet for stien i Lama, med mindre man kjører helt til topps i landsbyen (og finner en parkeringsplass!). Med utgangspunkt i kirken San Lurenzu fortsetter man veien bortover noen titalls meter, deretter er det bare å følge gul merking oppover trappene mot høyre helt til topps i landsbyen, inntil trappene slutter. Ta til venstre, deretter ser man en stor plakat som viser informasjon om turen. Flott steinbelagt sti oppover. På ca 600 moh kommer man på ei lita slette, fortsett rett fram, ikke ta stien ned til venstre. På ca 900 moh er du oppe på ryggen, stien fortsetter oppover til refuge de Prunincu (enkel standard, men mulig å overnatte) på 1048 moh. Stien oppover fra hytta er ganske godt merket både med varder og gule merker, men kan av og til være litt rotete (mange varianter). De siste par hundre høydemeterne er stigningen moderat og behagelig. Når man når opp til fortoppen av Monte Astu må man gå noen meter ned i et lite skar, deretter enda noen meter nedover mot venstre og rundt toppen, omtrent 360 grader i sirkel. På denne måten unngår man de bratte partiene og kommer opp til toppen uten problemer. Hvis været er klart har man en utrolig utsikt over hele Cap Corse, Elba og eventuelt fastlandet (Italia), samt nær sagt alle de høyeste toppene sørover på Korsika.
Samme vei tilbake.