Skip to main content

Cinque Frati

Type tur: Enkel klatretur (grad 3-4)
Utstyr: Vanlig klatre- og rapellutstyr. Fordel med langt tau for rappell.
Tidsforbruk: Ca. 7 timer
Høydemeter totalt: Ca. 1300 meter
Veibeskrivelse fra Ile Rousse: Vanlig vei til Francardo, deretter gjennom Scala di Regina, opp til Albertacce, avkjørsel til høyre opp mot Calasima, videre på nyasfaltert vei helt til parkeringsplass der hvor asfalten stopper. Samme vei tilbake.

En forholdsvis lang men enkel klatretur over 5 topper ved Calasima i Niellu-dalen. Det er mulig å avbryte turen og gå ned i flere av passene mellom toppene.

NB! Dette er en klatretur, beskrivelsen er derfor mer teknisk enn for de øvrige fotturene. Vær oppmerksom på at gamle slynger og bolter i fjellet kan være usikre!

Startet ved parkeringsplassen (1061 meter). Diverse stier/dyretråkk oppover mot foten av den første pinnaklen, men ingen tydelig sti hele veien opp. Uproblematisk gjennom lavt buskas, etter hvert delvis på steiner og sva oppover. Ca 650 høydemeter opp til en liten fortopp på ca 1700 meter. Greitt å gå ned til passet hvor den egentlige oppstigningen begynner. Vi var litt i tvil hvilken renne eller rygg vi skulle ta opp mot toppen, men valgte til slutt nummer to fra venstre (generelt er vestveggene - på venstre side - brattere enn østveggene på høyre side). Her ble det først en del klyving oppover, ca 50 meter, deretter en taulengde med luftig 4-klatring oppover mot toppen. En del mose og av til løse steiner, men mange gode tak. En god del bolter, både gamle og nye, samt rappellslynger. Deretter grei friklatring opp mot toppen på 1857 meter.

Fra toppen av den første «Munken» går det nokså greitt ned til passet over til pinnakkel 2, ca 50-80 høydemeter. Vi holdt oss fremdeles litt til høyre for eggen, og klatret greitt opp på pinnakkel 2 uten sikring. Høyde ca 1900 meter. Gikk litt nedover eggen på venstre side (ut mot den bratte siden), hvor vi fant to rappellslynger som så OK ut, så vi rappellerte ned på disse uten problemer. Ikke spesiell lang rappell, ca 10-15 meter, men delvis overhengende. Fin liten plass nede i passet, hvor vi stoppet og spiste nista vår.

Deretter gikk det raskt (ca 20 minutter) opp på pinnakkel 3, også uten sikring. Av og til nokså bratt, men ganske bra fjell uten for mye mose. Klatret ned igjen på eggen, som svinger mot høyre, uten særlige problemer. Opp på pinnakkel 4, som er det geodesiske punktet på 1986 meter er også problemløst, samt nedstigningen til passet. Dette er svært smalt, bare en par meter, slik at man begynner direkte på oppstigningen til den siste pinnaklen. Her kommer en liten passasje halvveis oppe i veggen hvor vi brukte tau, men det var ikke mer enn ca 4-5 meter som var vanskelig. Deretter var det enkelt opp til toppen.

Fra toppen av pinnakkel 5 kan man antagelig gå ned de bratte gresssvaene på høyre side, men vi valgte å følge eggen nedover i retning Monte Albanu. Gikk ned et bratt sva mot venstre, og svingte så over mot høyre. På nytt var det antagelig mulig å gå ned et bratt sva mot høyre, men vi fortsatte nedover noen meter til rett fram. Fant ingen rapellfester, men vi satte et godt feste i en sprekk med en sikring og en slynge, som vi rappellerte helt ned på dobbeltau, ca 40 meter nokså loddrett rappell. Noen meter lenger nede (bratt!) fant vi endelig et gammelt rappellfeste, antagelig var det så langt nede slik at man skulle kunne nå ned med et enkelttau. Hele passasjen fra fortoppen til vi var nede fra pinnakkel 5 tok temmelig nøyaktig 4 timer, inklusive matpause og fotografering.

Vi gikk deretter opp til Monte Albanue. Uproblematisk oppstigning. Fulgte først en sti nedover ura i retning dalen og Bergerie Tilarba på den andre siden, men holdt så langt mot venstre som mulig. Krysset så ryggen i ca 1700 meters høyre og fortsatte bratt nedover og mot venstre. Ingen sti, men uproblematisk. Forbi en gammel Laricio-stamme som ligger omtrent i samme retning som veien ned. Til slutt nede ved grusveien i dalen. Gikk så tilbake til parkeringsplassen, deretter ned til elva for å ta oss et bad. Nok med vann i elva, men ingen store kulper der vi var. Hele turen tok ca 7 timer.