Skip to main content

Cima a i Mori

Type tur: Fottur, ev. med overnatting
Tidsforbruk: 8 timer t/r fra Castiglione
Høydeforskjell: 1400 meter
Veibeskrivelse fra Ile Rousse: Følg hovedveien (R197) fra kysten til Ponte Leccia, deretter D118 til Castiglione. Tilbake via D18 til Popolasca, deretter samme vei tilbake.
Kart: 4250, Corte, Monte Cinto

Aiguilles de Popolasca og Cima a i Mori er en del av fjellryggen mellom Asco og Scala di Sta Regina. Det er et vilt område hvor man sjeldent treffer andre mennesker, selv i turistsesongen.

Dette er en forholdsvis lang tur. Om sommeren lønner det seg å starte svært tidlig, slik at man slipper å gå i den verste varmen om ettermiddagen. Eventuelt går det an å gå opp til Bocca di Scaffa-hulen om kvelden og overnatte der (telt unødvendig).

Parkering rett utenfor Castiglione (parkeringsplass). Gå gjennom landsbyen, forbi kirken og ned mot høyre. Etter noen hundre meter krysset stien Terriola-elva på ei gangbru og svinger oppover mot venstre. Bred sti i svinger oppover. Svinger rundt og opp høydedraget til venstre for Castiglione opp til Padule-seteren (970 meter). Derfra er stien utydelig (mange dyretråkk), men det er bare å holde oppover til venstre gjennom kastansjeskogen og se etter stimarkeringen ut mot venstre. Følg stien til man kommer til en åpen slette ute på ryggen. Etter å ha fulgt den brede ryggen oppover noen hundre meter svinger stien noe mot mot høyre for å komme opp på ryggen igjen høyere oppe. Det er litt rotete, men stien er stort sett vardet og delvis merket med rød maling.

Oppe på toppen av ryggen går det nå bortover og litt oppover mot Terriola-dalen. Her gjelder det å holde høyden, man skal ikke ned til Terriola-elva. Dette gjelder også for tilbaketuren, her er det lett å gå for lavt (hold høyden mot et stort kastanjetre). Til slutt kommer man opp til et lite pass direkte under Aiguilles de Rundinaia. Her går stien (tydelig) ned under foten av disse, gjennom en nedlagt seter (ruiner), litt bortover og deretter til slutt oppover Terriola-dalen, på venstre side av elva. Her er stien grei hele veien oppover.

Til slutt ser man Scaffa-hulen og seteren (som er plassert i huleåpningen) og Bocca a la Scaffa. Her er det fine overnattingsmuligheter. Stien følges rett opp til Terriola-bekken, som krysses, og følges videre oppover mot venstre. En lang dal oppover, stien går delvis i maquiesen og delvis på svaene oppover. Vannkilden er noen sommere markert med en hvit fille på et tre midt i maquisen noen hundre meter oppover i dalen. Til slutt kommer man opp på ryggen/passet direkte under Cima a i Mori. Deretter er det bare å holde helt ut på høyre side av ryggen oppover mot toppen (2180 meter). Flott utsikt ned i passene på den andre siden.

En kuriositet: Nedover til høyre fra ryggen opp mot toppen går det en sti (ikke helt enkel å finne) noen hundre meter nedover til Vetta di Muro. Dette var for ca 100 år siden et «bad» hvor man kunne komme og nyte godt av den friske lufta og det krystallklare vannet fra diverse kilder. Det står fremdeles mange steinruiner igjen.

Samme vei tilbake.