Skip to main content

Capu Tafunatu

Type tur: Fottur, ganske eksponert noen steder.
Tidsforbruk: 7 timer t/r fra Fer a Cheval
Høydeforskjell: 1100 meter
Veibeskrivelse fra Ile Rousse: Følg hovedveien N197 gjennom Ponte Leccia til Francardo, så 45 km på D84 oppover mot Col de Verghio. Fer a Cheval ligger i en sving med en liten parkeringplass 1-2 km under Col de Verghio-passet. Samme vei tilbake. Fra Ile Rousse er det ca 90 minutter å kjøre.
Kart: 4250, Corte, Monte Cinto

Dette er et av de mest spektakulære fjellene på Korsika. For det første er stien opp mot toppen tidvis ganske eksponert og smal (men det går greitt uten sikring hvis man er fjellvant) og for det andre er det et digert hull (ca 10x30 meter) tvers gjennom fjellet ca 100 meter under toppen.

Turen starter i svingen ved Fer a Cheval (1329 meter), pass på å holde til venstre oppover etter den første bekken. Etter noen hundre meter kommer man inn på GR20-merkingen (rød/hvit) og følger denne opp til bergerie de Radule (ca 1400 meter) og deretter innover og oppover dalen til refugio Ciottulu di i Mori (1991 meter). Beregn ca 2 timer fra Fer a Cheval.

Fra Ciottulu di i Mori følger man stien nesten helt opp til passet (Col des Maures) mellom Paglia Orba og Capu Tafunatu. Innsteget er praktisk talt helt oppe ved passet Col de Maures på venstre side. Her må man klatre/klyve opp ca 5 meter før man kommer opp på en bratt skråning. Gå på skrå oppover mot venstre opp mot fjellveggen litt til venstre under hullet i Tafunatu. Stien videre følger noen ganske tydelige hyller oppover fjellveggen. Etter ca 50-100 meter bratt oppover på skrå mot venstre kommer man til et hjørne, her gjelder det å klatre rett oppover ca 5-10 meter (små varder) og deretter svinger stien igjen mot høyre (mot hullet). Den gamle stien går nesten rett bortover mot hullet, men et kort stykke er sperret fordi stien er nesten helt borte. Isteden går man rett opp noen meter og så videre ned på stien igjen (flere varianter). Deretter flatt bortover til hullet.

Stien videre på den andre siden av hullet er tydelig, den følger hyller etc. bortover og oppover. Luftig, men problemløs. Til slutt kommer man bort til hjørnet. Her må man passe på, det er flere varianter med små varder. Vi fulgte en ganske lav variant oppover og rundt hjørnet, med en god del klyving opp og ned. Så lenge man følge de små steinvardene går det greitt. Til slutt kommer man til et lite, åpent område, hvor den eneste veien videre er rett opp inne i en kamin. Klatringen er bratt, men med gode tak. Når man når toppen av kaminen går det ned igjen noen få meter på den andre siden, deretter nok en gang rundt et hjørne mot venstre og opp mot toppen (5-10 meter). Toppen er flat, men ganske smal.

Vi fulgte samme vei tilbake, men tok en litt brattere variant rett etter kaminen. Vi holdt mer til høyre (inntil fjellet) og så direkte ned omtrent til det første hjørnet. Denne ruta kan man sikkert følge oppover også, men var ikke så lett å se nedenfra.