Skip to main content

Bergerie de Colga – Lac de Nino

Type tur: Fottur, lett opp til Bergerie de Colga
Tidsforbruk: ca 4 timer t/r fra Maison de foret Poppaghia
Høydeforskjell: 650 meter
Veibeskrivelse fra Ile Rousse: Følg hovedveien N197 gjennom Ponte Leccia til Francardo, så 45 km på D84 oppover mot Col de Verghio. Maison de foret Poppaghia ligger midt inne i skogen. Samme vei tilbake. Fra Ile Rousse er det en drøy time å kjøre.
Kart: 4250, Corte, Monte Cinto

Denne turen er i utgangspunktet ingen topptur, selv om det er mulig å gå på flere fine topper rundt Lac de Nino. Men turen opp til sletta og innsjøen er i seg selv svært interessant og vakker. På sommeren er det ofte en stor flokk med hester som gresser der oppe. De går fritt og er stort sett meget vennligsinnede og rolige, men hold hunden i bånd hvis du har den med!

Utgangspunktet er Maison de foret Poppaghia (1076 moh). En liten parkeringsplass på venstre side etter husene, med noen trebord og en vannkilde. Vanligvis en god del griser som tigger om mat (kan være innpåslitne).
En tydelig sti går oppover i skogen bak parkeringsplassen, svakt mot venstre. Det er fint og kjølig i skyggen av de store laricio-furutrærne. Stien går først over i en gammel setervei, som så krysser den nye skogsbilveien (fortsett rett fram) og går så over i en vanlig sti. Denne er godt merket med steinvarder. Ikke bli forvirret av at man av og til ser rester etter seterveien på den andre siden av elva (stien følger stort sett høyre side av elva). Etter ca 1 t 30 min kommer man opp til Bergerie de Colga (1411 moh), som er et ypperlig sted for å spiste nista og slappe av. Et flott elvegjel ovenfor seteren kan utforskes. Bading er mulig i kulpen til høyre rett ved seteren - friskt vanntemperatur! Her er det forøvrig en kilde som kommer rett ut av fjellet rett i elveløpet.
Fra Bergerie de Colga fortsetter stien oppover fjellsiden på venstre side, over passet til Lac de Nino; Bocca â Stazzona (1747 moh). Dette er et meget vakkert område, men det er ganske bratt oppover mot passet. Om vinteren kan det være isete og glatt her. Når man kommer over passet blir terrenget nesten flatt. Dette er ett av de få flate høyfjellsområdene på Korsika, og kan nesten minne litt om Valdresflya.
Det er mulig å fortsette videre og komme ned i f.eks. Tavignanodalen eller sørøstover ned i skogen mot Pianu di Campotile og helt til Refuge de Manganu, men dette krever nok en overnatting på veien. Det er også flere topper rundt sletta som er lett tilgjengelige. Punta Artica (2327 moh) på venstre side er den høyeste av disse. Samme vei tilbake helt ned til Maison de foret Poppaghia.