Skip to main content

Elveturer

Selv om Korsika ikke er ei særlig stor øy er det overraskende mange elver med fint (bade)vann året rundt. De fleste av disse begynner oppe i høyfjellet og renner nedover hoveddalene mot kysten. Vannet er stort sett krystallklart og fra juni og utover sommeren er temperaturen i vannet perfekt for en frisk dukkert. Som regel går det stier langs elveleiene og i mange av elvene er det mulig å svømme og "buldre" seg oppover eller nedover. Naturlige sklier og "stupetårn" er det også mange av.

Går man langs ei elv kommer man som regel før eller seinere til en eller flere gamle steinbruer i stort sett god forfatning. Mange av disse ble bygd den gangen Pisa eller Genoa hersket over Korsika, det vil si bort i mot 900-1000 år gamle.

Merk: Om sommeren bygger skyene seg ofte opp utover ettermiddagen og da kan regnet styrte ned. Det varer sjelden mer enn en time eller to, men dette kan være mer enn nok til å utløse såkalte "flash floods" i mindre elver, med store vannmasser som raser nedover og tar med seg trær og steiner. Dette kan være livsfarlig, og dersom man befinner seg i nærheten av ei elv og ser at det brygger opp til uvær høyere oppe i fjellet så må man umiddelbart fjerne seg fra elvebredden. 


Bading og buldring i Fangu

Bading og buldring i Fangu
Hvor: Fangu-dalen (Galeria)

Et spektakulært elveleie med uttallige store og små badekulper, «stupetårn», naturlige vannsklier osv.

Figarella-elva i Bonifatu-skogen

Figarella-elva i Bonifatu-skogen
Hvor: Bonifatu-skogen

Figarella-elva kommer ned forbi Carruzo-hytta og renner forbi Maison forêt i Bonifatu-skogen.

På historiske stier langs Tartagine-elva

På historiske stier langs Tartagine-elva
Hvor: Mausoleo

En flott tur på steinlagte stier og over 1000 år gamle bruer.

På tur i og langs Tavignanu-elva

På tur i og langs Tavignanu-elva
Hvor: Corte (sentrum)

I Tavignanu-elva (innenfor Corte) finner du noen av Korsikas fineste badekulper.

Tassineta-elva i Asco-dalen

Tassineta-elva i Asco-dalen
Hvor: Asco-dalen

En ensom og flott dal oppover Tassineta-elva. Dessverre for tida stengt med gjerde, da hele området er en del av en stor biologisk studie.

Turalternativer – elver

Utgangspunktet er Balagne

Utgangspunktet for beskrivelsene på disse sidene er Balagne-området nord-vest på Korsika, som avgrenses av Galeria i sør og Ostriconi og Desert des Agriates i nord. De fleste fjellturene er på den nordlige delen av Korsika, inn i dalene sørover langs aksen fra Ostriconi til Corte. Se oversiktskart.

Hvordan finne fram

Det er forhåpentligvis enkelt å finne fram på disse nettsidene. Som det framgår av hovedmenyen ovenfor så har jeg lagt ut en del beskrivelser og turforslag innen kategoriene fjellturer, elveturer og strender. I tillegg har jeg lagt inn litt informasjon om ulike måter å komme seg til Korsika på, samt litt om geografi og historie.

Husk at selv om Korsika ligger i Middelhavet betyr ikke det at det er sol og sommervarmt hele året. Beskrivelsen av strendene og elveturene er derfor mest aktuelle i perioden mai til oktober, om vinteren er vannet for kaldt (13-14 grader i havet, iskaldt i elvene). Omvendt er fjellturene mest aktuelle om våren og høsten, da det kan bli vel varmt i juli-august (men fullt mulig dersom du er villig til å stå opp tidlig). Dersom turen egner seg for barn har jeg tatt med dette.

I tillegg har jeg tatt med litt informasjon som kanskje kan være av interesse for deg som ønsker å vite mer om hvordan du kommer dit, geografi, litt historikk og kulturhistorie.